El president del Parlament, Roger Torrent, elevarà al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) la investidura de Carles Puigdemont. Torrent impulsarà una demanda de “mesures cautelars” davant el TEDH per “protegir els drets de Puigdemont a sotmetre’s al debat d’investidura de manera efectiva”, segons ha informat aquest dimarts el Parlament. La cambra no ha precisat quan es presentaria aquesta demanda.

En la demanda, Torrent sol·licitarà al tribunal amb seu a Estrasburg que “tuteli els drets polítics” de Puigdemont, i en concret, el seu “dret a la participació política”, segons fons parlamentàries citades per Europa Press. La petició es basa en l’article 39 del reglament del TEDH, que resa que la cort europea pot dictar als estats signants del Conveni Europeu de Drets Humans mesures cautelars “a instància de part, de qualsevol persona interessada o d’ofici”. Segons documentació del propi TEDH, la “pràctica constant” del tribunal europeu estableix que aquestes  mesures cautelars “només s’apliquen quan hi ha un risc imminent de dany irreparable”, habitualment per paralitzar demandes d’expulsió o extradició. Aquestes mesures cautelars són d’obligat compliment per als estats membres, i la seva denegació no es pot recórrer.

El TEDH reserva aquesta via per casos “ben definits” en què “hi ha risc que es produeixin violacions greus i irremediables del Conveni Europeu de Drets Humans”, per la qual cosa aplica un criteri restrictiu per dictar mesures cautelars, i “la majoria de les sol·licituds no són estimades”, segons documentació del propi tribunal. En aquest sentit, les mateixes fonts expliquen que la demanda representa una “via complexa”, però que “s’ha d’explorar”, perquè Torrent “es va comprometre a treballar incansablement per protegir els drets polítics de Puigdemont i el seu dret a sotmetre’s a una investidura efectiva”.

També aquest dimarts, el Parlament ha presentat al Tribunal Constitucional les seves al·legacions contra les mesures cautelars dictades pel TC en relació a la investidura de Puigdemont, i contra la impugnació de la mateixa investidura per part del Govern central. L’alt tribunal va dictaminar que Puigdemont només podia ser investit presencialment i amb permís exprés del Tribunal Suprem per assistir a la sessió d’investidura, a l’espera de resoldre si acceptava o no el recurs del govern de Mariano Rajoy. El Parlament demana que quedin sense efecte aquestes mesures cautelars, així com que es desestimi el recurs del Govern central.

Deja un comentario