Carles Puigdemont ha recordat aquest dissabte, a la reunió del Consell Nacional del seu partit, la necessitat de respectar “el mandat de les urnes”, que és la “restitució” del “govern legítim” que ell encapçala, i que per aquest motiu cal considerar la constitució del Parlament i la investidura del President de la Generalitat com un “paquet indivisible” que s’ha de “guanyar”. 

El partit i la candidatura que va encapçalar Puigdemont, el PDeCAT i Junts per Catalunya (JuntsxCat), i la resta de formacions independentistes, ERC i CUP, pretenen que la Mesa del Parlament reflecteixi la majoria independentista, aconseguida en les eleccions del passat 21 de desembre, però quan falten només quatre dies per a la sessió constitutiva de la cambra legislativa catalana, disolta per ordre de Mariano Rajoy, encara no s’han pronunciat de manera definitiva sobre com pensen fer-ho, tenint en compte que l’absència al moment de la votació de Puigdemont i set dels seus diputats, tres empresonats i altres quatre exiliats a Brussel·les, els pot deixar  sense majoria absoluta.

L’altra gran qüestió és la pròpia reinvestidura de Carles Puigdemont per poder tornar al Palau de la Generalitat, ja que tant el PP, com C’s, com el PSC, com Catalunya en Comú-Podem (CatECP) han manifestat el seu desacord amb la possibilitat que pugui pronunciar el seu discurs per via telemàtica o per delegació. El govern del PP, a més, ha assegurat que presentaria recurs, se suposa que davant el Tribunal Constitucional, si Puigdemont i els partits independentistes opten per una fórmula no presencial.

Puigdemont, que ha participat en la trobada del PDeCAT per videoconferència des de Brussel·les, no ha entrat en el detall d’aquestes qüestions, encara que ha tornat a denunciar que “els que governen sense cap rubor Catalunya des de Madrid amb el 4 % dels vots diuen que no es pot governar des de l’exili o des de la presó amb el 47,5 % dels vots dels catalans”.

Puigdemont ha advertit que sobre el futur Parlament “sobrevolen tres amenaces”: que els paquets de constitució i investidura es resolguin de forma contrària a la voluntat expressada pels ciutadans a les eleccions, que des de l’Estat s’intenti canviar des dels “despatxos” els resultats electorals i que s’instal·li a la cambta leguislativa una actitud de “confrontació i fractura “sistemàtica”.

En aquest sentit, ha sostingut que és imprescindible acabar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que es va activar després de la declaració unilateral d’independència, per no obstaculitzar el “progrés social” de Catalunya.

“El 155 no és un càstig per als independentistes, és un càstig per a tot el país”, ha resolt Puigdemont, que s’ha erigit com la “garantia” que es revertiran els efectes de l’esmentat article i es “recuperaran les institucions”.

ERC demana “realisme”

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha situat avui com a “màxima prioritat” la recuperació “urgent” de les institucions catalanes per començar a governar a Catalunya i ha demanat “realisme” a l’independentisme per afrontar les dificultats que es dibuixen en l’actual escenari polític.

Davant el Consell Nacional del seu partit, convocat de manera extraordinària, la número dos d’ERC ha subratllat que “no recuperar les institucions és perpetuar l’article 155 i consolidar el govern del PP, que només ha tret quatre diputats i ha quedat derrotat clarament en les urnes”.

“És urgent tornar a posar les institucions a les mans dels ciutadans que han decidit com s’ha de governar i legislar amb els objectius de crear un país més pròsper, just i net”, ha asseverat Rovira, durant el discurs que ha obert la reunió.  La número dos dels republicans, també i s’ha mostrat favorable a “explorar aliances” per “seguir creixent i ser cada vegada més fortes”.

Rovira no ha fet cap esment exprés a la presidència de Carles Puigdemont ni a la vicepresidència del líder del seu partit empresonat, Oriol Junqueras, però sí ha advocat però per “donar passes sòlides, fermes, clares i contundents, que reflecteixin que volem continuar construint país afrontant les dificultats amb realisme i explorant les aliances i les fronteres de l’independentisme per seguir creixent i ser cada dia més forts”.

El primer pas en aquesta direcció, al seu parer, caldrà donar-lo dimecres que ve, quan està prevista la constitució del Parlament i l’elecció de la nova Mesa, que segons ella, representa “un pas indispensable per no malgastar la victòria a les urnes”, aconseguida pels partits independentistes en les eleccions del passat 21 de desembre.

Rovira ha advertit  que el PP “té en el seu punt de mira” els mitjans de comunicació, la sanitat i l’escola pública i que per això resulta “crucial recuperar les institucions i amb urgència”.

Durant el seu discurs, la dirigent republicana ha reconegut el treball en defensa de la llibertat d’expressió al Parlament realitzat per Carme Forcadell, que no repetirà com a presidenta, i Carles Mundó, que ha deixat la política, i ha tingut paraules de record també per al líder del partit, Oriol Junqueras, que es troba a la presó, així com pels Jordis, que segueixen també empresonats.

“Tenim un partit de gent extraordinària i amb lliurament absolut al país. En condicions adverses ha aconseguit un creixement com mai abans”, ha apuntat, després de mostrar-se orgullosa especialment pels resultats a l’àrea metropolitana.

Deja un comentario