Ciutadans guanya les eleccions a Catalunya. En vots i en escons. Però l’autèntic vencedor ha estat l’independentisme, que conserva la majoria absoluta que ja va obtenir el 2015, i que la ha renovat en les eleccions al Parlament amb més participació de la història.

Amb un 99,3% escrutat, la llista d’Inés Arrimadas és la més votada, amb 37 escons. En segona posició queda la candidatura de Carles Puigdemont, amb 34, i ERC se situa en tercera posició amb 32 escons. Hi segueixen el PSC, amb 17 escons; Catalunya en Comú amb 8; la CUP, amb, 4, i en darrera posició, el PP, amb 3 diputats.

Aquest resultat s’ha registrat amb la participació més alta de la història en unes eleccions al Parlament, un 81,94%, més de quatre punts per sobre de la ja molt elevada participació del 2015. De fet, l’independentisme manté pràcticament el mateix percentatge del 27S, amb un 47,5% dels vots, només tres dècimes menys que fa dos anys.

Aquests resultats donen majoria a l’independentisme, amb un total de 70 escons per a la suma de JuntsxCat, ERC i la CUP. I possibiliten també la repetició del Govern anterior. De fet, els resultats donen força a l’opció esgrimida durant tota la campanya pe Carles Puigdemont, de restituir-lo en la presidència, així com a tot el Govern cessat. Caldria, però, un acord amb la CUP. I, especialment, la darrera paraula la tindria el jutge del Suprem Pablo Llarena. Gairebé Possibles, però menys probables són altres hipotètics pactes postelectorals.

C’s, que és la primera en vots -concentra els seus electors a l’àrea metropolitana de Barcelona-, registra un fort augment, de 10 diputats, respecte als 25 que va obtenir el 2015. La suma de JuntsxCat i ERC millora també els resultats de JxSí el 2015, i passa de 62 a 66.

A banda de les tres formacions al capdavant, els resultats donen un lleuger increment per al PSC -molt inferior al que preveien les enquestes- que passa dels 16 als 18 escons, i un important ensorrament dels Comuns (passen d’11 a 8), la CUP (de 10 a 4) i, sobretot, el PP, que només conserva 4 dels 11 escons que va obtenir el 2015.

Triomf de l’independentisme

“Puigdemont, 34 -Rajoy, 4”; “Independencia, 70 – Artículo 155, 57”. Amb aquestes xifres ha celebrat el resultat la directora de campanya i candidata de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, que ha volgut compartir la seva satisfacció amb ERC i la CUP, “És la victòria de tots nosaltres”, ha dit. 

El líder de l’ANC, Agustí Alcoberro, ha fet una lectura plebiscitària de les eleccions, quan ha afirmat que han suposat una “victòria de l’independentisme”, així com que els catalans han “revocat” l’aplicació del 155 i ratificat “la república”.

També el PP ha reconegut la victòria independenista. “no hem estat capaços els constitucionalistes de sumar una majoria alternativa a l’independentisme”, ha dit. I ha qüestionat la importància de la primera posició de C’s, de qui ha dit que “celebraran durant cinc minuts” el seu resultat. 

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ha celebrat l’elevada participació d’unes eleccions que, ha recordat, el seu partit considera “il·legítimes” i convocades de manera “il·legal”. Per a Sabrià, la massiva assistència demostra que els catalans “s’estimen les urnes” i ha destacat que en aquesta ocasió, a diferència de l’1 d’octubre, no hi ha hagut violència “perquè no hi han enviat les porres”, informa Marc Font.

La CUP i els seus objectius

El cap de llista de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Carles Riera, ha felicitat a militants, simpatitzants i votants de l’esquerra independentista malgrat la pérdua de presència al Parlament, de 10 a 4 escons. Els ha felicitat perquè diu que han “contribuit a construir una mica més la República i a fer-la una mica més realitat”.

Riera ha recordat que s’havien presentat amb quatre objectius i ha reconegut que dos d’ells no els han aconseguit. Volien assolir una majoria republicana i una majoria d’esquerres dins del bloc republicà. Totes dues coses les ha donat per guanyades. Ha assenyalat però que la majoria al Parlament no serà d’esquerres i que el propi resultat de la CUP no ha estat bo, perquè com a partit han perdut una part mñes que considerable de la seva força parlamentària.

Deja un comentario