La Comissió de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimarts una moció que demana l’acostament a Catalunya del vicepresident cessat, Oriol Junqueras; el conseller cessat -i exregidor- Joaquim Forn; el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, tots quatre en presó preventiva en centres penitenciaris madrilenys, pels suposats delictes de rebelió i sedició, en relació a la seva participació en el procés sobiranista.

La declaració l’han aprovat els grups municipals de BComú, ERC, PDeCAT i la CUP, a més del regidor no adscrit Gerard Ardanuy (Demòcrates). No l’han signada, com era previsible, els grups de C’s i el PP. I tampoc el dels socialistes, cosa que ha indignat el tinent d’alcalde Jaume Asens, que ha presentat la mesura als mitjans.

Asens ha afirmat que troba “de poca sensibilitat humanitària i de baixesa moral” que els grup del PSC s’hagi negat a secundar la declaració, i ha convidat el partit a emmirallar-se en la posició dels socialistes bascos, que estan a favor de l’acostament dels presos tot i la que la situació al País Basc sigui més delicada, segons ha explicat. 

Els socialistes, per altra banda han declinat signar la declaració perquè no fa referència al respecte per les resolucions judicials i perquè, al seu parer, pretèn traslladar el debat independentista al consistori barceloní, segons fonts de la formació citades per Europa Press.

El text de la declaració considera que l’empresonament lluny de Catalunya representa “un càstig social que vulnera els drets reconeguts en el Dret Internacional i atempta contra els drets humans”. Per això defensa que, mentre no es produeixi l’excarceració, “i per raons d’humanitat, es procedeixi immediatament al trasllat” dels quatre presos a recintes penitenciaris catalans.

La declaració, a més, es mostra en contra del propi empresoinament, en afirmar qye “l’aplicació d’una mesura cautelar com la presó preventiva dificulta la normalització de la situació política a Catalunya”. L’ajuntament, igualment, expressa la seva solidaritat amb els familiars dels empresonats i s’ofereix a atendre’ls amb suport emocional i psicològic

També aquest dimarts, el vicepresident cessat i líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha demanat empara al Tribunal Constitucional per quedar en llibertat provisional. En el seu recurs, Junqueras sol·licita que el TC tramiti “de forma urgent” la seva excarceració, per evitar “danys irreparables” en quant a la seva participació política com a diputat, ja que està sent objecte d’una “incapacitació legal” sense precedents. Junqueras ja havia demanat al Tribunal Suprem, sense èxit, tant la seva excarceració com permís per acudir als plens del Parlament, a més de ser traslladat a una presó catalana.

Deja un comentario