El Parlament recorre el 155 davant el TC

en

El Parlament ha presentat aquest dimarts davant del Tribunal Constitucional (TC) un recurs d’inconstitucionalitat contra l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per intervenir l’autogovern. La presentació d’aquest recurs l’havia aprovat el passat 27 de desembre la Diputació Permanent de la cambra, amb els vots a favor de JxSí i CSQP, l’abstenció de la CUP i els vots en contra de C’s, el PSC i el PP.

El Parlament considera, en el seu recurs, que el Govern central ha aplicat el 155 d’una manera «desproporcionada«, com a resposta a una «mera declaració retòrica», referint-se a la declaració d’independència del 27-O.

El recurs apunta també que el Govern de Mariano Rajoy hauria d’haver advertit al president català, Carles Puigdemont, abans de cessar-lo a ell i a tot el seu Executiu, que dissoldria el Parlament si no atenia els seus requeriments. D’aquesta forma, apunta el text, Puigdemont podria haver convocat ell mateix eleccions, «per iniciativa pròpia, evitant la ingerència d’una autoritat aliena al sistema institucional català, donant lloc a la desactivació de l’article 155».

JxSí havia demanat al novembre un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre l’aplicació del 155 i aquest òrgan consultiu de la Generalitat va dictaminar que era susceptible de ser recorregut, entre d’altres motius perquè, per exemple, el cessament del Govern de la Generalitat que va imposar el Govern central no era una «mesura necessària o indispensable».

Deja un comentario