Nova ofensiva contra el model d’immersió lingüística a l’escola pública catalana. De moment, només en forma de globus sonda. Però amb advertiments concrets. El Govern central avisa que esta estudiant incloure en els formularis de matriculació per al curs proper a Catalunya una casella on els pares puguin elegir la llengua vehicular de l’ensenyament. Aquesta és una vella reivindicació dels grups que s’oposen a la immersió lingüística a Catalunya, i el secretari d’Estat d’Educació, Formació Profesional i Universitats, Marcial Marín, ha anunciat aquest dijous que el Govern central està estudiant la qüestió, després d’una petició en aquest sentit d’un d’aquests col·lectius, Ames. 

“Som sensibles amb el problema i hi estem a sobre. Aviat ho anunciarem, però queden encara unes setmanes”, ha declarat Marín, en referència al període de matriculació, que a Catalunya acostuma a obrir-se al març. Marín ha apuntat també que el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, que dirigeix Íñigo Méndez de Vigo, està avaluant si la matriculació a les escoles és un afer que correspon al Govern central, en aplicació de l’article 155 que manté intervinguda l’administració catalana.

L’amenaça l’ha explicitat un càrrec de la segona fila de comandament del Govern central. Però hi ha hagut nous advertiments des de més amunt. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, en declaracions a la premsa als passadissos del Congrés, ha assenyalat que l’Executiu central està determinat a aplicar a Catalunya mesures en els àmbits de l’ensenyament i la funció pública, davant del fet que encara no s’ha format govern. Sense entrar en més detall, Santamaría ha argumentat que “Catalunya no es pot  paralitzar pel fet que no siguin [els partits independentistes] capaços de nomenar un president que pugui complir amb la llei”. “Els ciutadans de Catalunya mereixen que se segueixin gestionant els seus serveis públics”, ha afegit.

Les paraules de la vicepresidenta i del secretari d’Estat arriben el mateix dia que el president del Govern central, Mariano Rajoy, i la pròpia Santamaria s’han reunit amb el president de Societat Civil Catalana. José Rosiñol. Després de la reunió, aquest ha assegurat que Rajoy li ha confirmat que l’Executiu central prendrà una decisió tant sobre la matriculació com sobre l’ús del castellà a les escoles catalanes, i que la qüestió és ja sobre la taula del ministre Méndez de Vigo.

Els advertiments des del Govern central han estat replicats immediatament pels des del partits catalanistes. En declaracions al Congrés, el coordinador dels diputats i senadors del PDeCAT, Jordi Xuclà, ha afirmat que el Govern central “no té legitimitat per canviar el model educatiu català”. “Per governar es requereix legitimitat, i la legitimitat la donen els ciutadans a través del seu vot”, ha indicat Xuclà, que ha recordat que el consens a Catalunya amb el model d’immersió lingüística va “molt més enllà dels 70 diputats” independentistes.

La diputada d’ERC Teresa Jordà, perla seva banda, ha recordat que la immersió lingüística en català a l’escola és “un model d’èxit”, i ha apuntat que si “el PP” vol “carregar-se” aquest model a través del 155, això seria “una demostració no només de mala fe, sino de voler fe mal a Catalunya”. A la vegada, Jordà ha defensat la necessitat de formar govern com abans millor a Catalunya, “fer-lo efectiu, fer-lo real i deixar ja aquesta llosa que tenim al damunt que és el 155”.

Deja un comentario