Agents dels Mossos d’Esquadra han detingut aquest dijous, passades les 12.00h, els regidors del grup municipal de la CUP de Reus Marta Llorens i Oriol Ciurana. El jutjat número 2 de Reus havia ordenat detenir-los abans d’aquest divendres a les nou del matí per “incompareixença”. Tots dos estan investigats per un suposat delicte d'”incitació a l’odi”, per haver signat un manifest que criticava la presència d’agents del cos de la Policia Nacional a la ciutat amb motiu del referèndum de l1-O, i havien desoït dues citacions prèvies per declarar al jutjat.

En dues interlocutòries signades aquest dimecres, la jutge substituta Maria José Nadal ordena la detenció dels dos regidors cupaires, després que aqEls regidors de la CUP a Reus Oriol Ciurana i Marta Llorens, al centre de la imatge, aquest dijous davant del consistori, poc abans de ser detinguts. /Twitter CUP Reus.uests es neguessin a comparèixer en dues ocasions al jutjat. Els regidors anticapitalistes al·leguen que el tribunal que els requereix no els representa i per aquest motiu fonts de la defensa han confirmat que s’acolliran al seu dret de no declarar.

Els dos encausats han afirmat, en roda de premsa aquest dijous a la plaça Mercadal de Reus, on s’hi ha concentrat un centenar de persones per donar-los suport, que seguiran treballant a l’ajuntament fins que els agents dels Mossos d’Esquadra compareguin per fer efectiva la seva detenció. “Ja saben on són i on vivim”, ha subratllat Ciurana.

El regidor cupaire ha valorat la situació dient que l’Estat “està organitzant tota la maquinària per reprimir-nos”, i ha puntualitzat que el concepte “democràcia” ha estat violat i s’ha convertit en “una paraula repressiva”. Per la seva banda, Llorens ha recordat que justament aquest dijous fa un any de la detenció, per motius similars, del regidor de la CUP a Vic Joan Coma, després d’utilitzar l’expressió “per fer una truita primer cal trencar els ous”, en referència al procediment de desobediència que s’havia d’iniciar per tal de, segons el seu entendre, aconseguir la independència de Catalunya. La portaveu ha assegurat que “la repressió segueix, anirà en augment i serà de llarga durada”.

“Decisió interna” de la CUP

Fonts de la defensa han explicat a Públic que aquesta acció de no declarar respon a una “decisió interna” de la formació política, que entèn que el procediment s’emmarca dins d’un “procés polític” i per tant estan en el seu dret de no declarar davant del tribunal corresponent. Tot i que en un principi tot apuntava que la detenció es produiria durant aquest dijous al matí, el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) ha emès un comunicat en el que exposava que la jutgessa demanava la presència dels dos regidors finalment abans de divendres a les nou del matí al jutjat número 2 de Reus, després d’haver “estat citats en temps i forma dues vegades i, sense que es tingui coneixement de cap raó, no han comparegut”. Això no obstant, la defensa ha qualificat el procediment de “pur tràmit” i ha assegurat que tots els indicis apunten que es desenvoluparà amb tota normalitat

Una altra de les components de la formació de la CUP de Reus, també està inclosa en les diligències prèvies del cas de l’1-O i aquest dijous al matí també ha rebut una citació en què es precisa de la seva declaració el pròxim divendres dia 29 de desembre després que no pogués comparèixer amb els altres regidors perquè no comptava amb la seva advocada.

Deja un comentario